Cadena de valor sector agroalimentari d’Osona
Clàusules socials, ambientals i ètiques a la contractació municipal de Vilanova i la Geltrú
- Projecte transversal i, alhora, amb un equip específic a càrrec del desplegament de la política, la Comissió de Compres i Contractació Pública Responsable.
- Formació i sensibilització a tots els departaments implicats
- Aprovació per part del Ple de la «Guia pràctica per a la inclusió de criteris socials, ambientals i ètics en la contractació pública de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú» amb voluntat de ser un document obert, ampliable i millorable.
Digipay4Growth (Santa Coloma de Gramenet i Berguedà)
- Estimular que el consum de les persones, entitats i empreses de Santa Coloma es quedi a la ciutat i que el diner hi circuli durant més temps. La via per aconseguir-ho és canalitzar despesa pública (subvencions, salaris, etc.) a través d’un Circuit de Comerç Social d’àmbit local (CCS).
- Afavorir que el préstec arribi als comerços i empreses de Santa Coloma i que ho faci en millors condicions. La manera d’aconseguir-ho és coavalar un sistema de préstec mutu dirigit als membres del CCS.
Punts forts:
- Es compta amb una xarxa de 1.500 comerços i més de 1.700 PIME (oferta) en una ciutat de 120.000 habitants (demanda).
- El municipi té una important xarxa d’associacions i entitats.
- El projecte té components d’innovació tecnològica i social.
- El projecte és una prioritat política.
+ informació Moneda local, Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Junts fem barri (Gavà)
- El projecte se situa en una doble lògica de «diàleg-conversa» entre Ajuntament i ciutadania i de «compromís-compliment» per part de l’Ajuntament.
- El projecte aposta per fer la ciutadania corresponsable en la presa de decisions públiques.
- Els resultats del procés participatiu són palpables en el dia a dia de la ciutadania.
- Les propostes d’acció incorporen les necessitats tècniques detectades però no s’hi limiten, sinó que tota persona o col·lectiu del municipi pot fer la seva aportació.
- L’aportació de propostes i la votació poden fer-se tant electrònicament com presencialment, cosa que afavoreix la participació de diversos sectors de la població.
- L’Ajuntament es va adreçar per carta a les persones participants que havien aportat propostes i que van ser desestimades, per sobrepassar els 35.000 euros màxims per acció o bé per no respondre a intervencions de millora de l’espai públic.
- Esforç per tal que la ciutadania en general i, molt especialment, les persones que han participat en el procés, tinguin la informació per fer seguiment de l’execució de les obres.
+ informacióJunts Fem Barri 2014
Estratègia de desenvolupament local des de l’economia social i solidària de Manlleu
- Mapeig d’iniciatives d’ESS de Manlleu: per tal de posar en valor les iniciatives existents al municipi, se n’ha fet un inventari i s’ha publicat en una aplicació informàtica, on hi ha una descripció de cada iniciativa i fotografies.
- Coneixement i treball municipal: per tal que l’Administració tingui en compte el sector de l’ESS en les polítiques i accions, és important conèixer-lo i conèixer actuacions que poden desenvolupar-se. En aquest sentit, s’ha realitzat una formació a personal tècnic de diferents àrees (Promoció Econòmica, Serveis Socials, Medi Ambient, Gestió de la Diversitat, Participació Ciutadana…) per adquirir els coneixements necessaris. A part, s’ha creat un grup tècnic amb personal de l’Ajuntament per participar i fer el seguiment de l’acció.
- Formació en ESS: s’han realitzat accions formatives sobre diferents temes d’ESS, dirigides i obertes tant a entitats com a persones o empreses interessades en l’ESS, així com a altres administracions locals.
- Suport a la consolidació d’iniciatives d’ESS existents: es dóna suport individualitzat a les empreses i entitats en els aspectes que necessitin, des de qüestions vinculades a la comercialització o el màrqueting a temes d’eficiència energètica, econòmics o legals.
- Xarxes d’intercooperació: s’ha creat una xarxa local entre diferents iniciatives detectades i sensibilitzades, per tal d’esdevenir una interlocutora vàlida i un espai de discussió, dinamització i generació de projectes. A més, es vol impulsar una xarxa supramunicipal al territori i fomentar la participació de les xarxes a espais de trobada d’àmbit català.
- Transferibilitat a altres municipis: hi ha la voluntat que el coneixement obtingut i l’experiència de Manlleu serveixi per implantar projectes similars a altres territoris interessats. Per ara, s’ha fet una trobada de formació per a personal tècnic municipal.
Punts forts:
- Acció global i estratègica pel municipi.
- Implicació del sector de l’ESS des de l’inici.
- Proximitat i coneixement de la realitat municipal.
- Treball conjunt de tècnics i tècniques de diferents àrees (Serveis Socials, Medi Ambient, Educació, Participació Ciutadana…).
- Mirada supramunicipal amb el foment de xarxes.
+ informació Experiències d’economia social i solidària als municipis
Mapa del consum responsable de Sabadell
- La implicació de l’equip tècnic del Vapor Llonch (Promoció Econòmica).
- El projecte compta amb recursos específics per ser implementat.
- El projecte compta amb el vistiplau per usar l’aplicatiu informàtic de la web municipal.
Punts forts un cop presentat el mapa:
- La implicació de molts dels actors de l’economia social i solidària: 21 organitzacions participen de manera molt activa al grup de treball.
- El grup de treball permet donar a conèixer i detectar noves iniciatives per incorporar-les al mapa.
- Interès d’altres organitzacions de la comarca per replicar la iniciativa
+ informació Experiències d’economia social i solidària als municipis
Penedès Inclusió
- Capacitat de coordinació entre diferents serveis públics, personal tècnic de Nou Set, ajuntaments adherits i associacions empresarials del territori.
- Actuació transversal de les entitats locals per abordar necessitats multidimensionals (d’ocupació, de millora urbana, etc.) del territori.
+ informació ENTREM-HI
Sant Feliu eCol·laboratiu, comunitat local d’economia col·laborativa digital
- La iniciativa posa en valor la cultura de la col·laboració enfront de la competència.
- Aporta eines per codissenyar i cocrear projectes i solucions a reptes col·lectius.
- Posa a l’abast de ciutadania emprenedora i preemprenedora els diferents recursos de treball col·laboratiu: recursos físics (espai de cotreball), recursos digitals de treball en xarxa, recursos de finançament, etc.
+ informació Innovació Educativa
Banc del temps de Sitges i el Garraf
+ informació Sitges Social
Dinamització agroecològica de Gallecs
- La dinàmica entre les persones productores associades i el seu treball en el marc de la SAT Gallecs: la pagesia està organitzada i embrancada en una dinàmica potent de cooperació.
- L’aposta pels canals de proximitat en la comercialització.
- L’estreta col·laboració entre el Consorci de Gallecs i l’Associació Agroecològica de Gallecs, al compartir un projecte tècnic de reactivació agrària molt clar.
- Gairebé tots el productors/es d’horta fan agricultura ecològica i gairebé la meitat de la terra agrària de Gallecs es cultiva seguint els principis de la producció agrària ecològica.
- La implicació d’universitats i centres de recerca en els projectes de recerca agrària nacionals i europeus que es realitzen a Gallecs.
- El fet que el Consorci de Gallecs, en tant que organisme públic, tingui previst un pressupost anual per dinamitzar el teixit agrari.
- La gran qualitat i acceptació dels productes de Gallecs per part de la ciutadania.
- Hi ha noves demandes de productes de Gallecs per part de consumidors socials, com ara menjadors escolars o hospitals, que es podran cobrir amb una bona planificació.
- El fet que Gallecs es trobi dins la Regió Metropolitana de Barcelona és una oportunitat a l’hora de trobar més persones i entitats consumidores i d’organitzar la logística de la distribució (comerç de proximitat).
+ informació Consorci de Gallecs